فواید و خواص درمانی خوردن ماهی و ضررهای آن
ماهى
بهترین نوع ماهى عبارت است از: بسیار بزرگ و کلفت و سخت گوشت نباشد. و نیز بو نگرفته باشد و بسیار خشک و بسیار چرب نیز نباشد.
بهترین گوشت ماهى آن است که بتوان با دست آن را از هم جدا نمود. از ماهىهاى سفت گوشت باید کوچکترها را و از ماهىهاى سست گوشت بزرگترها را براى خوردن انتخاب کرد.
بهترین جا براى ماهى خوب آبگیرهاى سنگى و آبهایى است که بر ریگزار جارى هستند. آبگیرهاى شیرین و دور از آلایش خوب هستند. آبگیرهاى سیاه گل، مرداب، آبهاى بیابانى، دریاچههاى که چشمه در آن نجوشد و به رودخانه نریزد ماهى خوب پرورش نمىدهد.
ماهى دریاى جنوب، خوب و لطیف است.
بهترین خوراک ماهى این است که بر ظرف بریان کنند. ماهى سرخ شده در روغن با ادویهجات براى کسانى که معده نیرومند دارند خوب است. اما برشتهاش غذایىتر و دیرتر به معده مىرسد.
بهترین طریقه پختن ماهى آن است که اول آب را بجوشانید و سپس ماهى را در آب جوشیده بیاندازید.
همه انواع ماهىها سردند. ماهى شور گرم و خشک است و هرچه کهنه تر شود گرمى و خشکى آن زیادتر مىشود.
ماهى تازه بلغم آبکى آورد. اعصاب را سست مىکند و تنها با معدهاى که بسیار گرم باشد سازگار است.
سر ماهى خشکیده نمک سود شده و سوخته در آفتاب را اگر بر موضع گزش سگ هار یا کژدم بگذارید مفید است.
فواید انواع آن: بریان کردن تازه آن در آتش بهتر از بریان کردن در روغن است/ تولیدکننده منى و شیر و پیه کلیه، نرمکننده ریه و جهت سل، دق، ضعف کبد، یرقان/ کباب آن با آبغوره و سماق جهت درمان اسهال.
خوردن ماهى تازه بریان با پیاز تازه سبز و آشامیدن نوشیدنى معتدل بعد از آن تولیدکننده منى و نعوظ/ ماهى را در آرد خوابانده و سپس با روغن بریان نمایید و بخورید، ایجاد تشنگى بسیار و دیرهضم/
مضر: نوشیدن آب بسیار پس از خوردن آن
مصلح آن: پختن آن با روغن گاو یا روغن بادام یا کنجد و خوردن زنجبیل پرورده، عسل، گلقند.
مالیدن نمکسود آن جهت ورم مقعد، گزیدن عقرب و سگ دیوانه/ مالیدن استخوان سوخته آن جهت درمان لکهاى سفید پوست/ خوردن ماهى بدون آرد و نان باعث هضم سریعتر آن.
__________________________________________________
(۱). مخزن الادویه اسرار گیاهان دارویى جانور درمانى- مولف: عقیلى خراسانى- حاجى شریف- به کوشش: احمد مقدم- کاظم- ناشر: شرکت باورداران- حافظ نوین- محدث.