انواع گوشت به ترتیب اولویت با ذکر فواید و خواص
گوشت
انواع گوشت به ترتیب اولویت
۱) گوشت گوسفند که نوعى تندى لطیف دارد.
۲) بز جوان و گوساله و هرچه کم سنتر باشد زودهضمتر است.
۳) بزغاله کمتر از بره فضولات دارد.
۴) گوشت هر شیرخوارى که شیر خوب بخورد.
گوشت قسمت گردن، دست و سینه بهتر از ران و پشت است و گوشت سمت راست بهتر از سمت چپ.
بهترین گوشت، گوشت حیوان جوان چاق است مثل گوشت بز و گوسفند بیشتر از شش ماه و کمتر از یکسال و گوشت گاو یکساله و شتر جوان.
مصلح هر گوشتِ ضعیف خوردن رطب، نمک، پیاز، فلفل، زنجبیل، دارچین و زیره و گوشت گرم؛ سرکه، آبغوره.
بهترین زمان خوردن گوشت گاو فصل بهار و اول تابستان.
خوردن دو بار گوشت در روز ممنوع است زیرا باعث ضعف قوت، قساوت قلب و تیرگى بینایى و همچنین دیر دیر خوردن آن باعث ضعف بدن و لاغرى، کم شدن قوا مىشود.
گوشت گوسفند پیر و گوسفند لاغر خوب نیست.
گوشت حیوان سیاه رنگ از حیوان سفید رنگ سبکتر و خوشمزهتر است.
گوشت حیوان نر و گوشت نرمه جدا شده از گوشت بسیار چرب و سفید از دیگر گوشتهاست.
گوشت یکسالهها و گوشت گوسفند کم سن، کم غذاتر است.
بهترین و گواراترین گوشت در میانه استخوانهاست/ گوشت طرف راست سبکتر و بهتر از گوشت طرف چپ است/ گوشت وسط ماهیچه بىعیبترین گوشت است.
گوشت سست که پیه در آن نیست شاید بدمزه نباشد مانند گوشت پستان و گوشت بیخ زبان هرگاه هضم شود غذاى خوب دهد اما اکثراًبلغمى مىباشند.
بهترین گوشت پرندگان به ترتیب: تذرو، مرغ (از تذرو لطیفتر اما مغذىتر نیست)، کبک، تیهو و دراج است.
هر حیوانى که خشک مزاج باشد در بچهگى خوب است مانند گوشت بزغاله که بسیار خوب است.
گوشت بز نر مطلقاً بد است.
گوشت درندگان ناپسند است.
گوشت پرنده از گوشت چهارپا خشکتر است.
گوشت پرندگان بزرگ و غاز هوبره غلیظ است/ گوشت اردک و دیگر شناورها بسیار مرطوب است.
گوشت پرندگان بزرگ شناور و نیز گردن دراز و نیز گوشت طاووس، کبوتر دشتى، سنگخوارک و تیره گنجشک هیچکدام خوب نیستند.
گوشت اردک غذاى بسیار دهد اما به خوبى گوشت مرغ خانگى نیست. چینهدان و جگرش خوشمزه است.
گوشت بال پرندگان بزرگ براى ترشح معده مفید است.
گوشت آهو با اینکه کمى مایل به سودایى است از سایر گوشتها بهتر است.
گوشت گاو خشکتر از گوشت بز و آن خشکتر و دیرهضمتر از گوشت گوسفند است.
گوشت شتر غذایش غلیظ و بسیار گرم ا ست.
گوشت سرخ شده و گوشت برشته، خشکى دارد و در آب پخته شده رطوبىتر است.
گوشتى که همراه دیک مىپزد، قوت همراهش را دارد.
گوشت پرچربى کم غذاست و شکم را نرم مىکند و زودهضم است.
دنبه از چربى و پیه گوشت بدتر است، زیرا دیرهضم و بدغذاست و گرمتر از پیه است.
اگر گوشت گاو را با پوست خربزه بپزند به سرعت از هم مىپاشد و مىپزد و بهترین وقت براى خوردن گوشت گاو فصل بهار و اوایل تابستان است.
گوشت گاو و گوشتهاى غلیظ، جوشهاى سرطانى و گرى به وجود آورد و جذام، واریس و وسواس به دنبال دارند. و ورمهاى سخت را نرم مىکند.
نشستن در آبگوشت خرگوش یا روباه علاج درد مفاصل است.
آبگوشت یا سوپ خروس پیر براى قولنج و بیمارىهاى سودایى مفید است.
خرچنگ دریایى براى افراد مبتلا به سل بسیار خوب است.
گوشت سوخته بره درد مارگزیده و نیش انواع کژدم را تسکین دهد.
__________________________________________________
(۱). مخزن الادویه اسرار گیاهان دارویى جانور درمانى- مولف: عقیلى خراسانى- حاجى شریف- به کوشش: احمد مقدم- کاظم- ناشر: شرکت باورداران- حافظ نوین- محدث.